SUA își votează noul președinte. Cum este ales cel mai puternic om al planetei?

0

Astăzi, SUA își alege președintele și vicepreședintele pentru următorii 4 ani. Votul pentru cea mai importantă funcție din lume are loc în prima zi de marți a lunii noiembrie, o dată la 4 ani. Sistemul electoral american este unic și de multe ori a fost criticat pentru că nu are o reprezentare directă.

Cine sunt candidații pentru președenția SUA?

Anul acesta lupta pentru Biroul Oval din Casa Albă se dă între actualul președinte, Donald Trump, și fostul vicepreședinte din mandatul lui Barack Obama, Joe Biden.

Donald Trump este candidatul Partidului Republican, considerat de dreapta, susținând poziții conservatoare, precum privatizarea sistemului de sănătate, legi stricte pentru imigrație și taxe mai mici.

Joe Biden este candidatul Partidului Democrat, considerat de stânga și are o poziție mai liberală, susținând politici precum taxe mai mari pentru cei bogați, controlul armelor, salariu minim pe economie mai mare sau protejarea mediului.

Cum este ales președintele SUA?

Sistemul electoral al SUA este unic în lume și a fost stabilit cu aproximativ 200 de ani în urmă. Campania electorală în Statele Unite ale Americii ține un an de zile.

Primul pas sunt alegerile primare, în care statele aleg care va fi candidatul pentru fiecare partid politic. SUA are două mari partide politice cu care electori se identifică: Partidul Republican și Partidul Democrat.

După ce au fost stabiliți cei doi candidați, campania electorală continuă, iar în ultima lună au loc dezbateri prezidențiale. Urmează ziua votului, însă americanii au mai multe posibilități de a-și exercită opțiunea de vot. Americanii au trei metode posibile pentru a-și oferi votul: prin poștă, prin vot în avans (care are loc cu câteva zile sau săptămâni înainte de ziua alegerilor), sau prin prezența la urne în ziua votului.

Ce este Colegiul Electoral

Statele Unite ale Americii nu își desemnează președintele prin vot direct, ci este numit de un colegiu electoral, care oferă fiecărui stat un anumit număr de voturi, în funcție de numărul de reprezentanți din Congres. Colegiul electoral este denumirea dată unui grup de persoane din fiecare stat care votează președintele Statelor Unite.

Drept urmare, state precum California și Texas au mai multe voturi decât state precum Dakota de Nord și Dakota de Sud. Excepție face districtul Columbia, care are trei electori deși nu are niciun membru cu drept de vot în Congres.

În Statele Unite ale Americii sunt 538 de electori, iar un candidat are nevoie de votul a 270 dintre aceștia pentru a deveni următorul președinte al SUA. Trebuie specificat faptul că, dacă un candidat obține cele mai multe voturi într-un stat, obține automat voturile electorale din acel stat.

Viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii își preia funcția în luna ianuarie.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!