Dennis Deletant, fascinat de istoria României

0

Dennis Deletant, istoricul britanic de renume internațional, este autorul unor lucrări esențiale despre istoria României, comunismul și Securitatea din țară, precum și despre regimul lui Ion Antonescu, Holocaustul și antisemitismul. Deletant este cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul studiilor românești și pentru implicarea sa activă în memorializarea victimelor comunismului.

O viață dedicată studiilor românești

Deletant a colaborat cu istorici de renume precum Keith Hitchins, Șerban Papacostea, Mihai Bărbulescu și Pompiliu Teodor pentru a publica, în 1998, una dintre cele mai apreciate istorii ale României. Această lucrare rămâne un punct de referință pentru cercetătorii și studenții interesați de trecutul tumultuos al României.

Pe lângă această contribuție, Deletant a documentat și publicat lucrări importante despre comunismul și Securitatea din România, aducând în prim-plan aspecte critice ale regimurilor totalitare care au marcat profund țara. Printre altele, el a explorat și regimul dictatorului Ion Antonescu, subliniind aspectele legate de Holocaust și antisemitism.

Roluri și distincții internaționale

Dennis Deletant este membru activ al Centrului pentru Studii Avansate în Problema Holocaustului de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, D.C., și al Woodrow Wilson Center, tot din Washington, D.C. De asemenea, face parte din structurile decizionale ale Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

De-a lungul carierei sale, Deletant a fost unul dintre fondatorii Memorialului Victimelor Comunismului de la Sighet și rector al Școlii de Vară de acolo. El este profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College London, și profesor invitat la catedra de studii românești „Ion Rațiu” de la Georgetown University, Washington D.C.

Pentru serviciile sale excepționale, Deletant a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic în rang de Ofițer de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii în 1995. De asemenea, a fost onorat cu Ordinul „Pentru Merit” în rang de Comandor de către președintele României, Emil Constantinescu, în 2000, și cu ordinul „Steaua României” de către președintele Klaus Iohannis în 2016. În 2022, Deletant a devenit cetățean român, recunoaștere a legăturii sale profunde cu România.

Dennis Deletant este Doctor Honoris Causa la cinci universități prestigioase din România: „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, „Lucian Blaga” din Sibiu, „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Universitatea „Ovidius” din Constanța. În mai 2024, a primit și Premiul Romulus Rusan acordat de Fundația „Ana Blandiana & Romulus Rusan” și Fundația „Spandugino” pentru cartea sa de memorii, În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi.

Legătura personală cu România

Prima vizită a lui Deletant în România a avut loc în 1965, pe când era student. Fascinat de limba și istoria românilor, el a început să exploreze în profunzime cultura țării. Aici a întâlnit-o pe Andreea Caracostea, nepoata renumitului folclorist și critic literar Dumitru Caracostea, cu care s-a căsătorit, consolidându-și astfel legătura personală și profesională cu România.

Deletant a fost atras de România și de contextul său istoric complex, în ciuda regimului comunist opresiv care domina țara în acea perioadă. Angajamentul său față de studierea și înțelegerea profundă a istoriei și culturii românești l-a transformat într-o figură respectată atât în România, cât și pe plan internațional.

Prin munca sa neobosită și dedicarea sa față de adevărul istoric, Dennis Deletant a adus o contribuție inestimabilă la cunoașterea și înțelegerea trecutului României, continuând să inspire generații de istorici și cercetători.

Puteți vedea mai multe despre Dennis Deletant în interviul oferit pentru g4media.ro.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. AcceptăCitește mai multe aici!