OMS, aproape să declare pandemie mondială

0

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a făcut apel, luni, ca lumea să se pregătească pentru o eventuală pandemie cu noul coronavirus, caracterizând drept „foarte preocupantă (…) creşterea bruscă” de noi cazuri în Italia, Coreea de Sud şi în Iran.

Trebuie să ne concentrăm pe izolarea (epidemiei), făcând tot posibilul pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie.

Decizia noastră de a folosi sau nu acest cuvânt (pandemie) se bazează pe o evaluare continuă a zonelor geografice afectate de virus, de severitatea afecţiunii pe care o produce şi impactul pe care îl are asupra societăţii în ansamblul său, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS.

Ghebreyesus a anunțat că virusul este diferit de la țară la țară, de aceea și măsurile luate diferă. Acesta a afirmat că trebuie regândită strategia de contaminare.

Această creştere a bruscă a noilor cazuri este cu siguranţă îngrijorătoare. Dar am tot vorbit despre necesitatea de a ne baza pe lucruri concrete, iar folosirea acestui cuvânt nu ar face decât să producă panică, mai spune șeful OMS.

Cum definește OMS termenul de pandemie?

Pe site-ul său, OMS defineşte astfel noţiunea de pandemie: „Vorbim de pandemie în cazul propagării la nivel mondial a unei noi maladii. (…) Impactul sau gravitatea tind să fie mai ridicate în cazul unei pandemii, în parte cauzată de proporţia mai importantă a populaţiei fără nicio imunitate preexistenţă împotriva virusului”.

Ce spune OMS despre coronavirus?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stare de urgență mondială. Datele arată că impactul coronavirusului este mai puternic decât cel al virusului SARS.

Perioada de incubație a noului coronavirus – în timpul căreia o persoană este infectată, dar nu prezintă încă simptome – este de la una până la 14 zile, cred oficialii chinezi. Neavând simptome, persoana ar putea să nu știe că este infectată și ar putea transmite boala și la alți oameni.

Coronavirusul ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Nepal, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Potrivit OMS, coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS. Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!