Festivalul Banat se desfășoară la Eibenthal. Tradițiile și obiceiurilor satelor cehești

1

În perioada 19.08 – 22.08.2020 se desfășoară Festivalul Banat. Evenimentul întins pe patru zile are loc în mai multe zone, însă locația principală este satul Eibenthal. Combinația de muzică cehească, cu prelegeri, spectacole, excursii, folclor și diverse experiențe cu etnicii cehi, face din acest eveniment o întâlnire unică la poalele Munților Carpați.

Festivalul Banat are ca scop crearea de noi oportunități economice, dar și promovarea din generație în generație a tradițiilor și obiceiurilor cehești. Festivalul a ajuns la cea de noua ediție. Dacă până acum există o limită de 1.500 de persoane, din cauza pandemiei de coronavirus situația a fost mult schimbată. România încă se află în stare de alertă, iar evenimentele mari trebuie să respecte măsurile impuse de autorități.

În urma promovării intense, evenimentul a avut tot mai mulți turiști de la an la an, lucru care a ajutat la dezvoltarea zonei.

Organizatorii au avut un vis, încă de la început, și au reușit să îl îndeplinească. Astfel, după cinci ani de călătorie cu autobuzul, în 2017, au adus un tren special în Banat. Împreună cu KDS Kladno și Căile Ferate Cehești au organizat o călătorie specială cu trenul, care a intrat în istoria căilor ferate europene, ca fiind cel mai mai mare tren care a călătorit în Banat. Garnitura este atât de mare încât nu încape în nicio gară din Cehia și nici în Europa de Est. Expresul cu lungimea de jumătate de kilometru și cu 1300 de pasageri țintește spre Orșova, de unde vizitatorii pot călători cu vaporul și autobuzul până la destinație, satul cehesc Eibenthal.

Totodată, oamenii se pot relaxa cu o plimbare cu barca sau vaporul pe Dunăre. Călătoria are loc prin cele mai frumoase locuri de pe Dunăre – Cazane Mari și Mici.

Festivalul Banat a ajutat economia satului Eibenthal

După o perioadă neagră, în care populația a scăzut de la 850 de persoane la 200, în special după dezastrul din mină din 2006, satul Eibenthal a început să își revină în ultima vreme. Problemele economice au fost ușor, ușor depășite, iar odată cu demararea proiectului turistic din anul 2008, regiunea a luat o gură de aer, reușind să facă față greutății și curba demografică a început să crească din nou. În momentul de față, în satul cehesc trăiesc mai puțin de 300 de locuitori, aici se află o școală unde predă și un profesor din Cehia, iar datorită festivalului a devenit un loc din ce în ce mai frecventat.

Tradiții și obiceiuri cehești

Festivalul este un eveniment multicultural, unde muzica însoțește viața obișnuită a satului, care este intercalată cu spectacole și prelegeri interesante. Concomitent, evenimentele se efectuează în cinci locații diferite – Baia Nouă, Vila, Medvěd, Căminul cultural și în parcul copiilor, în anul 2020 se deschide și a șasea locație – Biserica din Eibenthal.

Frumusețea evenimentului i-a adus multă notorietate, iar in ultimii ani, Festival Banat a depășit granițele satului Eibenthal și a ajuns treptat și către alte locuri. De exemplu, se organizează în ziua de vineri o noapte extraordinară în satul Gârnic, și mai nou a fost inclusă în perioada festivalului și o acțiune în partea sârbească a Banatului ceh – Paprikašijáda.

Organizatorii își propun să transforme treptat festivalul într-un eveniment multicultural, cu obiceiuri, tradiții și gastronomie din satele cehești din România și Serbia.

Programul festivalului poate fi văzut aici!

Mai jos puteți vedea poze de la evenimentul de anul trecut.

Foto: visitbanat.com/ro

Citește
1 Comentariu
  1. […] Citiți articolul întreg aici scris de agentul.ro. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!