Revoluția lui Tudor Vladimirescu, sărbătorită cum se cuvine în comuna Balta

2

Comuna Balta s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare pe data de 6 iunie. Autoritățile locale au decis să îl sărbătorească cum trebuie pe Tudor Vladimirescu, cel care cel care a scris istorie pentru oamenii din zonă și nu numai.

Natura, vremea frumoasă, mâncarea și muzica tradițională au făcut ca spectacolul să țină până țârziu în noapte.

Manifestarea de celebrare a bicentenarului Revoluției de la 1821 a început la ora 8:30, în satul Gornovița, unde a fost plantat un pui de castan chiar lângă legendarul „Castan al lui Tudor”. Punctul culminant al spectacolului a fost momentul când în curtea bisericii a intrat un grup de panduri călare, exact ca în vremea lui Tudor Vladimirescu.

Oamenii au fost atât de fericiți, încât au lăsat mesaje de mulțumire pe pagina oficială a Primăriei.

Faptul ca, TU, Irina Zoican (n.r. primarul comunei Balta) ai realizat un astfel de eveniment de o incarcatura spirituala, cu tematica istorica inseamna foarte mult pentru ca, si istoria are nevoie de romani ca tine!! Totodata, ai adus un impresionant omagiu si ai glorificat ,,radacinile” noastre!! Un popor fara istorie si educatie este inexistent! ESTI UN EDIL DE LA CARE PUTEM INVATA, NOI CEILALTI, MODESTIA, DRAGOSTEA SI DATORIA FATA DE TARA, RECUNOSTINTA FATA DE EROII EI, DARUIREA, IMPLICAREA si multe altele!! Prin tine se continua scrierea istoriei!! Felicitari cordiale!, a scris pe pagina de Facebook a Primăriei un localnic.

Evenimentul a fos dedicat eroilor de legendă ai acestor plaiuri pitorești, Tudor Vladimirescu și pandurii săi. Primarul comunei Balta, Irina Zoican, a reunit un program artistic, premiera unui video-documentar despre Tudor Vladimirescu, dar și momente emoționante cu Angelica Stoican, declarată cetățean de onoare al comunei natale.

Un rol important în acest eveniment l-a avut și celebra cântăreață de muzică populară Niculina Stoican. Aceasta este foarte legată de plaiurile natale și promovează zona de fiecare dată când are ocazia.

Autoritățile locale, în frunte cu primarul, au denumit evenimentul „TUDOR VLADIMIRESCU – Istorie, Revoluție, Legendă, 1821 – 2021”. Mai exact împlinirea a 200 de ani de la Revoluția pornită de Domnul Tudor prin citirea inflăcăratei Proclamații de la Padeș.

Noi astăzi pășim pe urmele lui Tudor Vladimireacu și redescoperim istoria, reașezăm locul lui Tudor Vladimirescu la loc de cinste. Noi, cei care trăim în comuna Balta, suntem urmașii lui Tudor Vladimirescu. Noi suntem binecuvântați de Bunul Dumnezeu că Tudor Vladimirescu a stat nu puțin pe acest pământ, pentru că a durat ceva timp până a construit biserica și aici a decis să dea slavă Bunului Dumnezeu, prin acest lăcaș sfânt, de care noi trebuie să fim mândri!, a declarat primarul comunei Balta, Irina Zoican.

 

Primarul orașului Baia de Aramă, Tudorescu Ilie Ion, Irina Zoican și primarul comunei Ponoarele, Pătrașcu Geogică

La eveniment au participat mai multe personalități din zonă.

Citește
2 Comentarii
  1. […] Puteți citi restul articolului aici, pe Agentul.ro. […]

  2. SIMIONESCU BOGDANA spune

    Primar, Irina Zoican cu profundă și distinsă considerație, mărturisesc cu încântare și emoție că, ai trecut Comuna Balta dincolo de ,,granițele” anonimatului în inima istoriei, credinței si eroismului! Cu adevărat ești un suflet urmaș al lui Tudor Vladimirescu!! În tine constat cu uimire că, pe lângă abilitățile de leader înnăscute, există eroismul vitejilor care ne-au dăruit o țară!! Evenimentul gândit de tine, până la cel mai mic detaliu și organizat cu multă determinare, dorință a scris în filele istoriei un capitol pilon al neamului și meleagului natal!! Glorie, onoare și cinste ție și eroilor!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!