Uniunea Europeană are nevoie de propria armată

0

Situația din Afganistan a arătat încă o dată cât de dependentă este lumea de Statele Unite ale Americii. Drept urmare, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a atras atenția că UE are nevoie de propria armată.

Tragedia care se petrece în Afganistan trebuie să-i determine pe europeni să se doteze cu o capacitate militară de intervenţie pentru a face faţă viitoarelor crize care ameninţă să se declanşeze în Irak şi în Sahel, a avertizat Borrell într-un interviu acordat AFP, relatează Agrpres.

Criza din Afganistan a ridicat multe semne de întrebare în rândul oficialilor UE, care văd tot mai necesară o armată a blocului comunitar.

Ne-am dori acum să avem capacitatea de a acţiona prin noi înşine, să avem o forţă militară capabilă să se mobilizeze aşa cum nord-americanii şi-o mobilizează pe a lor, ceea ce reprezintă o ‘busolă strategică’, un ‘pivot strategic’, ‘o primă forţă de intrare’, o forţă de a acţiona în regim de urgenţă. Nu numai în misiuni de antrenament, ci şi în situaţii mai complicate, ca în acest scenariu, a spus el.

Foto: playtech.ro

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!