OMS anunță că pandemia poate fi ținută sub control

0

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat, în cadrul unei reuniuni cu statele membre, la sediul ONU din Geneva, că pandemia de coronavirus este și va fi ținută sub control.

El îndeamnă toate statele lumii să colaboreze între ele pentru a stopa pandemia de Covid-19. Acesta susține că măsurile trebuie să fie unitare la nivel global.

Este vorba despre o pandemie controlabilă dar nu putem combate un virus dacă nu ştim unde se află. Asta înseamnă că este necesară o supraveghere robustă în vederea găsirii, izolării, testării şi tratării fiecărui caz, pentru a rupe lanţul transmiterii.

Abordarea măsurilor trebuie să fie globală (…) adaptată situaţiei lor, cu îndiguirea ca pilon central şi trebuie găsit echilibrul just între protecţie şi sănătate, prevenirea perturbărilor economice şi sociale şi respectarea drepturilor omului.

Pentru a salva vieţi, trebuie să reducem transmiterea. Asta înseamnă că trebuie să izolăm cât mai multe cazuri posibil şi să punem în carantină contectele lor cele mai apropiate. Chiar dacă nu puteţi opri transmiterea, puteţi încetini şi proteja instituţiile de sănătate, azilele de bătrâni şi alte spaţii vitale – dar numai dacă testaţi toate cazurile suspecte, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Sistemul UE de Sănătate, aproape de colaps

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a avertizat joi că există un risc „ridicat” ca sistemele de sănătate din UE şi din Marea Britanie să fie debordate de epidemia de Covid-19, relatează AFP.

Riscul ca capacitatea sistemelor de sănătate să fie depăşită în UE/SEE (Spaţiul Economic European – Islanda, Lichtenstein şi Norvegia) şi în Regatul Unit în următoarele săptămâni este considerat ca ridicat.

Agenţia recomandă statelor membre să aplice o serie de măsuri pentru a pune capăt răspândirii virusului, în special plasarea în carantină a purtătorilor confirmaţi sau suspectaţi că prezintă simptome şi interzicerea reuniunilor publice. Cea mai afectată țară din Uniunea Europeană este Italia.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!