Cum reduc alte orașe din Europa poluarea

0

Poluarea aerului a devenit o mare problemă pentru omenire. Drept urmare mai toate statele lumii civilizate s-au angajat să reducă nivelul poluării prin cât mai multe mijloace. Astfel, s-a luat hotărârea în marile metropole să se folosească cât mai mult mijloacele de transport în comun în locul mașinii personale.

Crearea și menținerea schimbării de la deplasarea cu mașini urbane la transportul public este o sarcină complexă. Pe măsură ce țintele de reducere a emisiilor se apropie, orașele și regiunile din întreaga lume găsesc modalități noi și inovatoare de a realiza această tranziție.

Barcelona este unul dintre primele orașe care încearcă să descurajeze șoferii să înlocuiască călătoria cu mașina cu transportul public. Astfel, din anul 2017, Zona Metropolitană din Barcelona a oferit peste 12.000 de bilete pentru transportul în comun celor care au renunțat la vehiculul lor privat.

Biletul metropolitan T-verda („T-verde”) este livrat gratuit cetățenilor care decid să renunțe la vehiculul lor poluant. Titlul permite utilizarea nelimitată și gratuită a serviciilor de transport public în zonele de la 1 la 6 din regiunea metropolitană a orașului pe o durată de 3 ani.

Decizia a dus la o reducere de 10.613 mașini din trafic și 1.735 motociclete în întreaga zonă metropolitană.

Acest sistem de ticketing a fost susținut de introducerea zonei cu emisii scăzute (LEZ) Rondas BCN, spre sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020, care a restricționat circulația celor mai poluante vehicule, de luni până vineri în zilele lucrătoare, de la ora 7:00 la 20:00.

Odată cu intrarea în vigoare a LEZ, orașul a înregistrat o creștere rapidă a cererii de bilet de transport public. În luna noiembrie 2020, fiind primite peste 729 de cereri.

Foto: tirmagazin.ro

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.