Ziua Națională Constantin Brâncuși fără „Cumințenia pământului”

0

Astăzi este Ziua Națională Constantin Brâncuși. Celebra statuie „Cumințenia pământului” a artistului rămâne ascunsă într-o cutie, fiindcă statul nu a plătit o asigurare de 2.000 de euro. În schimb, Ministerul Culturii va organiza de la ora 19:00 un spectacol despre viața și opera artistului prin proiecții de holograme 3D, care au costat 40.000 de euro.

Miercuri, 19 februarie, se organizează la Muzeul Național de Artă al României, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, „tururi ghidate în sala Brâncuși” și ”Tur Ghidat pentru oficialități”, iar la ora 19 va avea loc un spectacol de proiecții holografice și mapping, în curtea Palatului Regal.

Statuia „Cumințenia pământului” nu va fi expusă. Celebra lucrare se află în proprietatea Paulei Ionescu şi a Alinei Şerbănescu, moştenitoarele inginerului Gheorghe Romaşcu.

Statul român a făcut o strângere de bani în Guvernul Dacian Cioloș ca să cumpere statuia, însă fără succes. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat că există discuţii pentru ca statul să cumpere „Cuminţenia pământului”, dar informația a fost negată de avocatul proprietarilor statuii.

Știți foarte bine că obiectul e în proprietate privată și în lipsa acestui acord nu vom putea avea expusă mâine Cumințenia pământului. Orice transport al unui obiect de patrimoniu are niște costuri legate de asigurare, de aceea discuțiile sunt mult mai complicate, se pot ridica la sume amețitoare. Eu am atâtea muzee în subordine și nu pot să vă răspund punctual fiecare cost al unei operațiuni sau al unei mutări de patrimoniu, a explicat ministrul Culturii.

Celebra operă se află în acest moment într-un depozit, într-o locație secretă. Statul român nu știe unde este și nici nu poate afla, decât dacă își dorește ca ea să fie expusă public, așa cum s-a întâmplat la Muzeul Național Cotroceni, Banca Națională Română, Muzeul Național de Artă al României.

Irina Rimes, ambasadoare lui Brâncuși

Pe 13 februarie, Ministerul Culturii a anunțat că artista Irina Rimes a fost desemnată ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi 2020. Decizia a fost criticată de mai multă lume din zona culturii.

Ministrul Culturii a explicat la vremea respectivă decizia sa, ca o vedetă din Republica Moldova să îl promoveze pe Brâncuși.

Vrem ca tinerii să devină consumatori de produse culturale, să fie atrași de cultură. Colaborăm cu modelele tinerilor, care se bucură de încrederea și simpatia lor. Îi mulțumesc Irinei Rimes pentru că acțiunea și-a atins scopul. Toată lumea vorbește despre acest eveniment și despre Brâncuși. Altfel, ar fi fost o mediatizare foarte palidă.

Intenționăm să schimbăm modul de comunicare cu tinerii, să schimbăm canalele. Am implicat reprezentanți din medii diferite. Este și scriitorul Alex Ștefănescu. Încercăm să ne adresăm tuturor. Nu trebuie să se supere nimeni pentru că încercăm să-i atragem pe tineri colaborând cu modelele care se bucură de încrederea lor.

Facem și noi pași înspre tineri înainte de a-i judeca că nu sunt atrași de fenomenul cultural. Este doar un prim pas. Orice acțiune poate fi analizată, pot fi păreri pro și contra. Important e că am creat dezbatere, multă efervescență în jurul acestui subiect. Am încercat să profităm de popularitatea Irinei Rimes pentru a promova fenomenul cultural.

Poate multă lume din domeniul cultural, foarte familiarizată cu ideeea de Brâncuşi, poate nu ştia cine este Irina Rimes. Este win-win, a declarat ministrul Culturii.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!