Programul „Noua Casă” continuă programul „Prima Casă”. Ce documente sunt necesare

0

Veste bună pentru români care vor să își cumpere o locuință. Guvernul a anunțat că va lansa programul „Noua Casă”. Acesta este continuarea programului „Prima Casă”, însă a suferit câteva modificări.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a emis un comunicat public în care a explicat ce conține noul program și ce trebuie să faci pentru a obține un credit.

Principalul obiectiv al noului program guvernamental este de a facilita achiziţia de locuinţe adaptate standardelor de locuire moderne, creşterea calităţii spaţiului de locuit şi a spaţiilor comune, precum şi reducerea riscului seismic prin favorizarea cumpărării de locuinţe noi, consolidate sau reabilitate.

Un alt efect direct al programului va fi stimulatarea pieţei construcţiilor şi a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viaţă adaptat realităţilor actuale.

Modificarile aduse de noul program, se referă, în principal, la plafoanul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru cumpărarea de locuinţe noi sau asimilate şi alte tipuri de locuinţe:

– Credit destinat achiziţiei unei locuinţe noi sau asimilate de maximum 140.000 EUR, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 119.000 EUR, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar. Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 85% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.;

– Credit destinat achiziţiei celorlalte categorii de locuinţe de maximum 70.000 EUR, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar. Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

Avansul reprezentat de diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare şi finanţarea garantată se plăteşte de către beneficiar, dupa cum urmează:

a) minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor noi şi asimilate;
b) minimum 5% din preţul de achiziţie al celorlalte categorii de locuinţe.

Criteriile de eligibilitate au rămas neschimbate:

– la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

– achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

– are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul, se arată în comunicatul FNGCIMM.

Foto: impact.ro

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!