Ce facilități are prima strada inteligenta din România

0

Prima strada inteligenta din România a fost finalizată. Aceasta a fost construită în Cluj-Napoca, iar primarul Emil Boc a anunțat că a costat 6 milioane de lei, banii provenind din fonduri europene.

Prima stradă smart din România a fost realizată de Primăria Cluj-Napoca cu finanţare europeană şi dispune de toate facilităţile unui spaţiu public modern, <verde>, adaptat la realităţile tehnologice şi de mobilitate urbană actuale, a scris Emil Boc pe Facebook.

Strada inteligenta Molnar Piuariu dispune de 551 de metri pătraţi suprafaţă verde, cu 48 noi arbori plantaţi şi sistem de irigare cu senzori şi un culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate.

Strada este smart și pune la dispoziţia celor care o parcurg patru locuri pentru încărcarea automobilelor electrice şi 15 locuri de parcare pentru autovehicule, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice şi 22 locuri de parcare pentru biciclete, Wi-Fi gratuit şi prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

În zonă a fost montat un sistem de iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, un sistem îmbunătăţit de colectare a apelor pluviale, un sistem de irigare cu senzori, bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afişaj, cişmele.

Fostul premier al României a anunțat că vrea să construiască astfel de străzi în toate cartierele orașului Cluj-Napoca.

Pe lângă reorganizarea spaţială – inclusiv prin eliminarea diferenţelor de nivel între spaţiul exclusiv pietonal şi spaţiul carosabil – şi dotările urbane menţionate, au fost trecute în subteran elementele infrastructurii edilitare din zonă. Totodată, spaţiul a fost adaptat pentru persoanele cu dizabilităţi şi protecţia acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate), a anunţat Emil Boc.

Orașul Cluj-Napoca este considerat unul dintre cele mai dezvoltate din țară. În ultimii ani, acesta a cunoscut o creștere considerabilă a nivelului de trai și au fost puse bazele unei dezvoltări moderne.

În momentul de față, Cluj-Napoca este al doilea oraș ca forță financiară, din România, după București.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!