Mircea Geoană crede că România are nevoie de un proiect național

0

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a susținut un discurs la cea de-a 13-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Viitorul Europei”, organizată de Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

Potrivit acestuia, economia creşte, avem toate garanțiile de securitate, dar România devine mai șubredă și mai vulnerabilă din interior. Fostul lider PSD a afirmat că țara noastră are nevoie de un proiect național cu cinci obiective strategice:

  • Să ne punem pe deplin în valoare relevanța și locația strategică.
  • Regândirea si transformarea rolului și capacitații statului de a-și exercita funcțiunile esențiale.
  • Un nou model economic și un contract social împrospătat, având inovarea ca principal motor al dezvoltării.
  • Repopularea României.
  • Reclădirea reputației României în ochii propriilor cetățeni și ai lumii.

Din punct de vedere al ciclului economic, România parcurge cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie.  Avem azi un PIB mai mare de patru ori decât in 1989. Şi, totuși, asistăm la un cataclism demografic, cu o populație la nivelul anilor ’60. Pe o suprafață cât a Marii Britanii, vom ajunge să fim ţara cu cea mai mică densitate a populației din Europa.

Agregat, economia creşte, însă inegalitățile de dezvoltare între regiuni şi categoriile sociale sunt mai mari decât înaintea aderării. România are a doua cea mai rapidă creștere economică din Europa, dar aceasta nu s-a tradus în reducerea sărăciei.

Mai există o altă fațetă a Paradoxului românesc. Prin NATO și UE, suntem mai protejați de riscuri de securitate din exterior decât oricând altcândva în istoria zbuciumata a națiunii. Și, totuși, suntem mai vulnerabili intern decât oricând altcândva în istorie. Transferul de reziliență societală și sinergie economică dintre politica externă și cea internă de care vorbește Strategia de Securitate a SUA pare să nu opereze în cazul României.

Paradoxul românesc este reflectat în imensa frustrare a noastră, a românilor, faţă de permanenta tensiune între potențialul real al națiunii şi transpunerea acestuia în realitate. Exista cauze istorice mai profunde. Şi a fost, probabil, o iluzie să sperăm că decalajele istorice de dezvoltare pot fi șterse cu buretele în două scurte decenii de integrare europeană. Însă istoria se comprimă și se accelerează, gradul de complexitate face dificilă ajustarea la schimbare, dificilă pentru guvernele şi economiile cele mai performante, darămite pentru cele cu guvernanţă şi economie precare? Ca de fiecare dată în istorie, și această nouă ordine politică și economică europeană și mondială în plină transformare va avea învingători și învinși, a declarat Mircea Geoană.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. AcceptăCitește mai multe aici!