Hidrocentrala Porțile de Fier 1 – 48 de ani de viață

0

Hidrocentrala Porțile de Fier I este cea mai mare hidrocentrală de pe fluviul Dunărea și are o putere instalată de 1080 MW. În aval există și hidrocentrala Porțile de Fier II, cu puterea instalată de 250 MW. Ambele hidrocentrale sunt exploatate în parteneriat cu partea sârbă, centralele română și sârbă la Porțile de Fier I cumulând 2160 MW, iar cele de la Porțile de Fier II cumulând 500 MW; capacitatea maximă a turbinelor este de 8700 m³/s.

Construcția a început la 7 septembrie 1964. Inaugurarea oficială a fost făcută la 16 mai 1972. Obiectivul este simetric față de axa Dunării și  este compus din două centrale hidroelectrice cu câte șase hidroagregate cu turbine Kaplan de mare capacitate, două ecluze cu dimensiuni de 310 m x 34 m (câte una pentru fiecare parte) și un baraj deversor cu 14 câmpuri deversoare (câte șapte pentru fiecare parte).

Sistemul Porțile de Fier I este una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre. Lacul său de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane mc se întinde de la baraj până la confluența cu râul Tisa. Lacul cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa, cuprins între localitațile Baziaș și Orșova.

În ultimii 15 ani au fost derulate programe de retehnologizare care au dus la cresterea puterii instalate de la 175 la 194,4 Mw pe fiecare agregat din centrala, cresterea performantelor tehnice ale echipamentelor si instalatilor, precum si cresterea sigurantei in exploatare.

Centrala Hidroelectrica de la Portile de Fier I are dupa retehnologizare o productie de energie electrica anuala de proiect de 5.241.000 Mwh in anul mediu hidrologic, ceea ce reprezinta circa 10% din productia la nivel national. In plus centrala asigura aproape jumatate din serviciile tehnologice de sistem din Romania.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!