Eugen Tomac: România nu are nicio şansă să intre în Schengen

0

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a afirmat că România nu are nicio șansă să intre în spațiul Schengen, în anul 2023. Acesta este de părere că țara noastră trebuie să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie, deoarece Austria a încălcat tratatele Uniunii Europene.

În primul rând, trebuie să-i convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi acest subiect al extinderii Spaţiului Schengen. Or am văzut programul preşedinţiei suedeze, nici un fel de referire cu privire la extinderea Spaţiului Schengen, singurul aspect pe care îl menţionează pe timpul preşedinţiei suedeze este legat de consolidarea Spaţiului Schengen. Mulţi fac trimitere la ceea ce se poate întâmpla în a doua parte a anului 2023, când va prelua preşedinţia UE Spania. Spania însă va avea alegeri în decembrie. Nu văd cum un Guvern care intră în campanie electorală va avea pe agenda sa drept prioritate extinderea Spaţiului Schengen, în condiţiile în care ştim că atât Spania, cât şi Italia sunt puternic criticate pentru modul cum gestionează frontiera de sud a UE, a declarat Eugen Tomac, potrivit mediafax.ro.

Președintele PMP, Eugen Tomac, îndeamnă autoritățile de la București să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie, chiar dacă procesul va fi unul de lungă durată, fiindcă oricum în anul 2023 România nu va intra în spațiul Schengen.

Şansa noastră a fost ratată pe 8 decembrie. Nu ne rămâne decât o singură soluţie pe care o văd în momentul de faţă şi care poate fi luată în calcul şi ar trebui luată în calcul de către Guvernul de la Bucureşti şi anume să sesizăm Curtea de Justiţie a UE, pentru că aici nu mai avem un conflict politic între state, aici e o problemă juridică între instituţiile UE. Comisia este cea care stabileşte dacă un stat îndeplineşte criteriile, dacă respectă legislaţia Schengen şi trebuie să adere, nu Consiliul Uniunii Europene, pentru că această procedură este una destul de complexă şi în acelaşi timp o formalitate internă a UE a devenit o măciucă politică împotriva unor state. Or eu am rezerve serioase în ceea ce priveşte corectitudinea evaluărilor pe care le-a făcut Viena cu privire la noi şi tocmai de aceea trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care ni le oferă UE pentru a ne bate pentru dreptatea noastră.

Sunt absolut convins că în 2023 nu avem nici o şansă. 2024 este un an cu alegeri europarlamentare. Din nou, nu va fi acest subiect pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spaţiul Schengen, pentru că populiştii automat vor spune că din nou vor veni şi mai mulţi migranţi, pentru că se extinde Spaţiul Schengen. Tocmai de aceea, cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i aşteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Mai mult decât atât, un proces nu suspendă procesul de negociere, din contra, poate fi un instrument de presiune în plus, a concluzionat Tomac, potrivit sursei citată mai sus.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!