Economia României are o șansă unică de dezvoltare în această pandemie

0

Pandemia de coronavirus este un moment prielnic pentru ca România să-și stabilească obiective pe termen scurt și mediu viabile. Țara noastră are o șansă imensă să pună accent pe digitalizăre și convergența spre o economie bazată pe tehnologie. Economia digitală ar putea reprezenta, în 2030, cel puțin 20 % din PIB, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro la Produsul Intern Brut. Datele apar într-un studiu lansat de experții de la FACTORY 4.0 și Frames.

Economia bazată pe exporturi, investiții străine, pe forța de muncă relativ ieftină și mai ales pe consum, nu va mai da acelaşi randament în viitorul apropiat.

Pandemia de COVID 19 a restartat modul în care sunt percepute activitățile economice. În contextul shut-down-ului economic din primăvară și a măsurilor de distanțare socială, mediul economic a fost, practic, forțat să facă pasul spre digitalizarea activității. În acest context, prin schimbarea paradigmelor economice, România are șansa nesperată de a arde etapele și de a crește economic semnificativ, prin tehnologie și digitalizare, se arată în studiul realizat de experții de la FACTORY 4.0 și Frames.

În 2016, economia digitală, în România, reprezenta 6,9% din PIB, echivalentul a 12 miliarde de euro, peste media CEE de 6.5%. Pe fondul dezvoltării economiei, afacerile din sectorul tehnologic românesc au avansat semnificativ, de la 26 miliarde de lei în 2010 la 52 miliarde lei în 2019 scriu cei de la economica.net.

Economia mondială face deja pasul către Factory 4.0, considerată a patra revoluție industrială, iar cel mai relevant exemplu de transformări majore, dincolo de dinamica sectorului de software, îl reprezintă evoluția industriei auto care, în următorii 10 ani, își propune să renunțe la producția de automobile cu motoare termice și să se focuseze pe automobilele electrice, dotate cu inteligență artificială, se arată în datele studiului.

Dacă autoritățile române se vor orienta în dezvoltarea țării spre digitalizare și domeniul tehnologiei, PIB-ul va crește până în 2030 cu 50 de miliarde de euro și vor fi create 1 milion de noi locuri de muncă, potrivit studiului.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!