Cercetătorii au descoperit o celulă care vindecă toate tipurile de cancer

0

Cercetătorii britanici au descoperit din întâmplare o nouă celulă a sistemului imunitar care distruge mai multe tipuri de cancer, relatează The Telegraph.

Oamenii de știință de la de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare care ar putea lupta împotriva bacteriilor, însă au descoperit un tip complet nou de celulă T.

Această nouă celulă imună poartă un receptor care nu a fost văzut niciodată, care acționează ca un cârlig de prindere. Astfel, el se lipește de celulele canceroase, ignorându-le pe cele sănătoase. În urma studiilor efectuate s-a descoperit că celulele imunitare echipate cu acest receptor ucid cancerul pulmonar, al pielii, sângelui, colonului, sânului, oaselor, prostatei, ovarului, rinichilor și colului uterin.

Nimeni nu știa că o astfel de celulă există. Această celulă imunitară ar putea fi destul de rară sau s-ar putea ca mulți oameni să aibă acest receptor, dar din anumite motive, nu este activat. Dar nu știm încă, a afirmat Profesorul Andrew Sewell, de la Facultatea de Medicină a Universității Cardiff.

Există deja terapii care folosesc celulele imunitare pentru a lupta împotriva unor tipurilor specifice de cancer, dar ele sunt eficiente doar în cazul unor forme de leucemie și nu funcționează în cazul tumorilor solide, care reprezintă cele mai multe tipuri de cancer.

Aceste tratamente – cunoscute sub denumirea de terapii CAR-T și TCR-T – implică prelevarea de celule imunitare de la un pacient și modificarea lor astfel încât să se poată lipi pe molecule care stau la suprafața celulelor canceroase. Celulele sunt apoi injectate în sângele pacientului.

Terapia CAR-T este folosită pentru anumite forme de leucemie, dar nu funcționează pentru tumorile solide. Terapiile TCR-T pot funcționa în alte tipuri de cancer, dar trebuie să se lipească pe un anumit tip de molecule numite, HLA, care variază foarte mult.

În schimb, noua celulă se atașează de o moleculă de pe celulele canceroase numită MR1, care este aceeași în toate tipurile de cancer uman. Acest lucru ar însemna că tratamentul ar funcționa pentru majoritatea cazurilor de cancer.

Dacă această nouă descoperire se va concretiza, va pune bazele unui tratament „universal”cu celule T, scăzând costurile extrem de ridicate asociate cu identificarea, generarea și fabricarea de celule T personalizate, a afirmat Profesorul Awen Gallimore, de la Centrul de Cercetare pentru Cancer al Universității Wales.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!