CAB a emis motivarea prin care se arată că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

0

Traian Băsescu are zile grele în această perioadă. După ce pe data de 20.09.2019 magistrații Curții de Apel București au decis că fostul președinte al României a colaborat cu Securitatea, acum a venit și motivarea. Acesta a avut la dispoziție 15 zile pentru a face recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiției. Data formării dosarului la ÎCCJ a avut loc pe 30.06.2020.

La 20.09.2019, Curtea de Apel a admis acțiunea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) și a constatat calitatea de colaborator al Securității a lui Traian Băsescu. Fostul șef de stat a negat tot timpul acuzațiile și a spus că adevărul va ieși la lumină, în instanță.

În concluzie, se impune constatarea existenţei calităţii de colaborator al Securităţii în ceea ce îl priveşte pe pârât, analizând relevanţa, în lumina prevederilor art. 2 Ut. b) teza I din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, a materialelor reţinute în nota de constatare.

În opinia Curţii, documentul esenţial în constatarea calităţii de colaborator a
pârâtului … în sensul art. 2 lit. b) din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată, cu modificările şi completările ulterioare, este nota informativă (….), datată 05.05.1975, redactată şi semnată olograf de pârât cu numele conspirativ primită de It. col. T.G., ofiţer de
contrainformaţii militare .., prin care pârâtul informa Securitatea în legătură cu intenţia numitului D.C., coleg de facultate, de a rămâne în străinătate, se arată în motivarea instanței.

Traian Băsescu a negat mereu datele din dosar și a susținut că este nevinovat, iar un judecător va constata asta.

Nu il comentez (procesul, n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, ne va impăca un al treilea, judecătorul. (…) Hai să vedem procesul, a declarat Traian Băsescu la ultimul termen din dosar la CAB.

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a solicitat instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul fostului preşedinte Traian Băsescu, după ce au găsit două note informative date de „Petrov”, numele conspirativ care ar fi fost dat fostului preşedinte.

În cele două note transmise de Băsescu către Securitate se vorbeşte despre doi colegi de la Institutul de Marină.

Vezi aici motivarea Curții de Apel București în dosarul în care Traian Băsescu a fost desemnat colaborator al Securității.

Motivare_Basescu_Curtea_de_Apel

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!