Bine ați venit în VIITOR

0

Dezvoltarea tehnologiilor a făcut ca ceea ce vedeam prin filmele science-fiction să devină realitate. Ba mai mult, se pare că „viitorul” se anticipa inițial. În 1998, Kodak avea 170.000 de angajați și vindea 85% din toată hârtia foto din întreaga lume. În doar câțiva ani, modelul lor de afaceri a dispărut și au dat faliment. Greu de imaginat așa ceva atunci, când totul era pe val.
În 1998 se făceau poze cu role de film, iar 3 ani mai târziu totul a devenit digital. Cu telefoanele inteligente de din prezent, cine mai dorește să cumpere o cameră foto?

Același lucru se va întâmpla în toate domeniile, iar lumea se va adapta și totul va deveni istorie. Iată cum va arăta omenirea în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat:

1. Service-urile pentru reparații auto vor dispărea. Un motor pe benzină are 20.000 de piese individuale, iar un motor electric doar 20. Mașinile electrice sunt vândute cu garanții de viață și sunt reparate numai de dealeri. Durează doar 10 minute pentru a scoate și înlocui un motor electric. Motoarele electrice defecte nu mai sunt reparate ci sunt trimise la un atelier de reparații regional cu roboți. De asemenea, defecțiunile la lumini acestora sunt contracarate cu rezervă de iluminare.

2. Benzinăriile vor dispărea. Contoarele de parcare vor fi înlocuite cu contoare care distribuie electricitate. Companiile vor instala stații de reîncărcare electrică; de fapt, au început deja, le puteți găsi în extrem de multe locații.

 

3. Industriile exploatării cărbunelui vor dispărea.

4. Companiile producătoare de petrol vor dispărea. Forajul pentru hidrocarburi, pentru țiței se va opri. Așa că vom spune curand „la revedere” OPEC.

5. Locuințele vor produce și vor stoca mai multă energie electrică pe parcursul zilei, apoi o va folosi și, după caz, se va vinde înapoi la rețea. Rețeaua aceasta a locuințelor depozitează și distribuie energia surplus către industriile care consumă mai multă energie electrică.

6. A patra revoluție industrială: software-ul a întrerupt și va continua să perturbe majoritatea industriilor tradiționale în următorii 10 ani.
UBER este doar un instrument software, nu dețin nicio mașină și acum este cea mai mare companie de taxi din lume. AIRBNB este acum cea mai mare companie hotelieră din lume, deși nu dețin nicio proprietate.

7. Inteligența artificială: calculatoarele devin mai bune, exponențial, în înțelegerea lumii. Anul 2020, un computer l-a bătut pe cel mai bun jucător Go din lume, cu 10 ani mai devreme decât se aștepta.

8. În SUA, tinerii avocați deja nu mai găsesc locuri de muncă. Datorită Watson-ului IBM, se pot primi sfaturi juridice (până acum, pentru moment, date și consultații juridice de bază) în câteva secunde, cu o precizie de 90%, în comparație cu o precizie de 70% atunci când sunt făcute de oamenii juriști.

9. Watson IBM ajută deja doctorii și diagnostică cancerul de 4 ori mai exact.

10. Facebook are acum un software de recunoaștere a modelelor care poate recunoaște fețele mai bine decât oamenii. În 2030, computerele vor deveni mai inteligente decât oamenii.

11. Mașinile autonome: primele mașini cu autovehiculare au fost deja în funcțiune în 2018. În următorii ani, întreaga industrie auto, de deplasare și transport, va începe să fie perturbată. Nu veți mai dori să dețineți o mașină deoarece veți apela o mașină cu telefonul, aceasta va apărea la locația dumneavoastră și vă va conduce către destinație. Nu va trebui să o parcați, veți plăti doar distanța parcursă și puteți fi și productiv în timp ce vă deplasați.

Copiii foarte mici de astăzi nu vor primi niciodată permisul de conducere și nu vor deține niciodată o mașină.

12. Un număr de 1,2 milioane de oameni mor în fiecare an în accidente auto la nivel mondial, inclusiv prin conducere distrasă ori sub influența băuturilor. În SUA acum se produce un accident la fiecare 100 de mii de kilometri. Cu conducere autonomă va scădea la 1 accident în 10 milioane de mile, salvând anual un milion de vieți la nivel mondial.

13. Companiile de asigurări vor avea probleme masive, deoarece, fără accidente, costurile vor deveni mai ieftine. Modelul de afaceri al asigurărilor auto va dispărea.

14. Imobiliarele se vor schimba. Pentru că dacă puteți lucra în timp ce faceți naveta, oamenii se vor muta mai departe, pentru a trăi într-un cartier mai frumos sau mai accesibil.

15. Mașinile electrice vor deveni generalizate în jurul anului 2030. Orașele vor fi mai puțin zgomotoase, deoarece toate mașinile noi vor funcționa cu electricitate. Orașele vor avea și un aer mult mai curat.

16. Electricitatea va deveni incredibil de ieftină și curată. Producția de energie solară a fost pe o curbă exponențială de 30 de ani, dar acum puteți vedea impactul său uluitor. Și tocmai continuă să crească producția de energie regenerabilă.

17. Companiile de energie fosilă încearcă cu disperare să limiteze accesul la rețea a energiei regenerabile, pentru a împiedica concurența din instalațiile solare de acasă, dar asta pur și simplu nu poate continua – tehnologia va avea grijă de această strategie.

18. În domeniul sănătății, există companii care vor construi un dispozitiv medical numit „Tricorder X” care funcționează împreună cu telefonul personal, care îți scanează retina, ia proba de sânge și de respirație. Apoi analizează 54 de bio-markeri care vor identifica aproape orice boală. În prezent, există zeci de aplicații de telefon pentru scopuri de sănătate.

Așadar, lucrurile se vor schimba radical, iar cei care vor fi prezenți vor putea vedea diferențe remarcabile.

Foto: Pexels.com

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!