Alexandru Nazare: OMV are de plătit aproximativ 1 miliard de euro

0

OMV Petrom a anunțat că nu crede că va plăti taxa de solidaritate, fiindcă nu se încadrează potrivit legii în vigoare. ANAF a făcut public faptul că vor fi făcute verificări pentru a vedea dacă nu se încălca legea.

Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat că suma înacasată de statul român prin taxarea OMV pentru profit va fi mai mare decât absorbția de până acum prin PNRR.

Taxa de solidaritate aplicata doar OMV, de aproximativ 1 miliard de euro, este mai mare decat absorbtia efectiva din PNRR de pana acum, spun acest lucru ca sa realizam despre ce sume discutam. Asteptarea OMV sa nu plateasca aceasta taxa se datoreaza strict unei transpuneri defectuase a regulamentului european de catre Ministerul de Finante, care ia in calcul CAEN-uri si nu sectoare de activitate. Acesta este unul din cazurile in care se vede foarte bine in sume pierdute diferenta dintre o transpunere in legislatia natioanala avantajoasa si una defectuasa.

Anaf nu are nici un rol astazi, oricat de mult discutam despre controlul demarat, dar ar fi putut avea daca era implicat real in elaborarea ordonantei, inainte de adoptarea ei.

Ministrul de finante a tratat cu superficialitate aceasta problema, de altfel nici nu a participat la sedinta de guvern in care s-a adoptat ordonanta, in 28 decembrie. Acesta este restant si astazi cu raspunsul daca OMV este obligat sau nu, conform legii in vigoare, sa plateasca taxa pana in iunie. Solutia este una singura: modificarea ordonantei in spiritul regulamentului european, inlocuirea CAEN-urilor cu sectoarele de activitate. Poate si introducerea trading-ului din energie, care dintr-un motiv sau altul lipseste …

In aceasta speta concreta, nu Austria ne umileste. Noi o facem, cu sau fara buna stiinta, a scris Nazare pe Facebook.

Foto: bursa.ro

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. AcceptăCitește mai multe aici!