1 decembrie – Ziua Națională a României

0

Pe 1 decembrie, România sărbătorește Marea Unire de la 1918. După căderea comunismului, la data de 31 iulie 1990, legea numărul 10 a fost promulgată de președintele Ion Iliescu și prevede ca 1 decembrie să fie sărbătoare publică și Ziua Națională a României.

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea. La 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii, scriu cei de la Digi24.

Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă, anunţat, la acea vreme, Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, festivitățile au fost restrânse iar unele chiar anulate de frica răspândirii virusului ucigaș din China. Cu toate acestea, acest popor este aici de peste 2.000 de ani și va fi mult și după ce va trece această criză.

La mulți ani România! 

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!