Tensiuni între mineri și autoritățile române

0

Minerii din Valea Jiului au protestat zilele acestea în fața Complexului Energetic Hunedoara pentru neplata salariilor pe mai multe luni. Oamenii sunt disperați și susțin că nu mai au bani nici să își cumpere mâncare. 60 de mineri au stat blocaţi în subteranul Minei Lupeni, ameninţand cu greva foamei.

Viața în zonă este grea, nefiind multe locuri de muncă, iar minerii își cer salariile restante, tichetele de masă restante de 10 luni, precum și decontarea transportului și decontarea încălzirii, restante de 11 luni.

Am ajuns bătaia de joc a societății. Eu nu zic, că au făcut și minerii prostii, când au fost la București, dar nu mai sunt ăia. Aia a fost altă generație. (…) Tot așa suntem de 100 de ani. Să veniți să vedeți cum sunt băile la mină. Avem niște țevi și curge apa. E beton pe jos, e ca aici afară. Să nu vă zic ce frig e, că e un pic mai cald ca afară când nu bate vântul. Când sunt sparte geamurile e ca afară. Să ne dea o mărire de salariu să trăim și noi decent cât de cât și să facă ceva pentru copiii ăștia tineri. Să le dea un viitor și pentru ei. Peste tot, în Germania se deschid, în Polonia se deschid, numai noi trebuie să închidem tot. Pe mine nu mă interesează nici Șoșoacă, nici Răsmeriță, nu a făcut nimeni nimic pentru noi. Vin până aici după aia pleacă. Nu știe nimeni ce e la noi aici, a declarat unul dintre mineri, potrivit Digi24.

Reprezentanţii minerilor au discutat cu autorităţile centrale, iar o rezolvare a fost găsită. Premierul Florin Cîțu a anunțat că o nouă mineriadă este exclusă.

E un domeniu dificil și această tranziție la economia verde în toată Uniunea Europeană vine cu problemeÎi înțeleg, știu că trec printr-o perioadă dificilă, nu cred că soluția aleasă e una care rezolvă problema. Acest Guvern a arătat că salariile au fost plătite la timp, am găsit soluția pentru următoarele 3 luni. 

Trebuie să ne uităm la întreaga imagine a economiei, de aceea spun că nu cred că soluția aleasă e bună. În 2020, când au fost plătite toate salariile, și ale minerilor, lună de lună, în România au fost 1,4 milioane de oameni în șomaj tehnic, pentru că trecem prin cea mai mare criză din sănătateNu mi se pare normal ce se întâmplă.

Găsim soluții, îi înțeleg, știu că trec printr-o situație dificilă. Formula prin care încearcă să rezolve această situație nu mi se pare cea mai fericită, dar mi se pare că sunt foate mulți politicieni care profită, așa cum au profitat și alți politicieni din aceeași categorie, în ultimii ani, de pe ultima acestei categorii sociale. Tineți minte ce a fost în anii ’90. Le spun românilor și bucureștenilor că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, ce s-a întâmplat în mandatele lui Iliescu și a altor socialiști. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat, a spus Florin Cîțu.

Guvernul va aloca bani pentru plata drepturilor salariale restante ale minerilor de la CEH, care vor acoperi plata salariilor pe trei luni şi alte beneficii, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

Foto: g4media.ro

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!