Prețul gazelor va scădea cu 18% pe timp de vară

0

Anul 2020 vine cu vești bune. Prețul gazelor va scădea pe timp de vară cu 18%. Acest lucru va crea, însă, un risc de insolvență la furnizori și comportamente abuzive față de consumatorii casnici, consideră Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), într-o opinie remisă Mediafax.

Anul 2020 este un an complicat pe piața românească de gaze naturale. Perioada vine după bulversarea adusă de OUG 114 și de normele sale de aplicare și după obligațiile pe care România și le-a asumat în raport cu instituțiile europene. Alți factori care vor influența piața în acest an sunt legați de cantitățile importante de gaze rămase în depozite, de excedentul de gaze din regiune, de reașezările geopolitice din regiune din perspectiva gazelor naturale, dar și de alegerile care vor exista în România. Cel mai probabil vom vedea în piață comportamente noi, unele chiar surprinzătoare, a afirmat Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

Conform analizelor efectuate de AEI, în vara lui 2020 vom putea asista la prețuri ale gazelor cu până la 18% mai mici decât prețurile din vara lui 2019 și, de asemenea, vom avea prețuri mai mici ale gazelor în iarna 2020/2021, cu până la 2% față prețurile din iarna 2019/2020 (în condițiile unei ierni normale). Aceste scăderi de prețuri se datorează faptului că în vara lui 2020 ne vom confrunta cu un excedent de gaze pe piața din România, generat de cantitățile mari care vor rămâne în depozite iarna aceasta, dar și de cantitățile mai mici de gaze care vor fi ”dirijate” de către ANRE, ca urmare a modificării cantității de gaze pentru populație, cu preț plafonat.

Așadar,, prețul mediu al gazelor naturale (fără tarife) în 2020 va fi mai mic cu 13% decât prețul mediu al gazelor din 2019. Prețurile medii anuale vor fi mai mici cu 4% pentru consumatorii casnici și cu 17% pentru consumatorii industriali.

Va exista riscul ca anumiți furnizori de gaze să intre în insolvență, dar va apărea și o presiune mare pe ANRE din partea acestora de a crește prețul gazelor naturale la consumatorii casnici, singura posibilitate pentru unii furnizori mici de a mai vinde aceste gaze. Acest lucru este prea puțin probabil într-un an electoral. Furnizorii mari vor apela la inginerii comerciale pentru a vinde aceste gaze, a explicat Dumitru Chisăliță.

De la 1 iulie 2020, piața gazelor din România se va liberaliza, iar consumatorii casnici trebuie să aibă grijă la încheierea contractelor.

Consumatorii casnici nu concep că ei au puterea de a negocia contractele de vânzare-cumpărare de gaze și într-o proporție covârșitoare doresc ca altcineva, statul, să continue să le negocieze prețurile. Această atitudine este o consecință directă a lipsei de informare a consumatorilor casnici, a faptului că instituțiile de protecție a acestora, dar și cele care au dreptul să sancționeze comportamentele inadecvate ale furnizorilor nu funcționează corespunzător, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!