Președintele ÎCCJ susține că este nevoie de colaborare

0

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Corina Corbu, a afirmat că, din păcate, în societate există o percepție negativă față de Justiție.

Șefa ÎCCJ a prezentat bilanțul instituției pe anul 2019.

Niciodată nu m-am ferit să spun, în mod public, şi lucruri poate mai puţin plăcute. De aceea voi spune şi acum că există un anumit grad de percepţie negativă la nivelul societăţii româneşti asupra justiţiei. Şi nimeni dintre noi nu suntem fără de păcat în această privinţă (…). Cetăţenii, agenţii economici, organizaţiile nonguvernamentale resimt în mod direct consecinţele inflaţiei şi incoerenţei legislative în anumite domenii, consecinţele negative legate de creşterea duratei procedurilor judiciare şi implicit a costurilor acestora, dar şi riscurile create de situaţiile de practică neunitară sau de imposibilitatea obţinerii unei soluţii definitive a litigiului într-un interval de timp rezonabil, a spus Corina Corbu.

Președintele ÎCCJ este de părere că trebuie ca toate instituțiile din domeniul justiției să colaboreze pentru a însănătoși sistemul.

S-a vorbit mult despre riscurile create de diminuarea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţiile democratice, iar în unele state s-a evidenţiat apariţia şi dezvoltarea unor curente de opinie sau unor poziţionări (…) pe care Europa le credea de mult uitate. Toate aceste provocări presupun ca autorităţile statului să-şi exercite, fiecare în parte, atribuţiile constituţionale, într-o manieră coordonată (…). Iar aceste valori şi obiective nu pot fi decât cele ale statului de drept, pe care România le-a asumat (…) şi care fac parte din modul în care suntem formaţi ca magistraţi, ca oameni de stat ori ca reprezentanţi ai marilor profesii liberale de natură juridică. Pentru atingerea acestor valori, avem nevoie de coeziune. Aceasta nu înseamnă ingerinţă, dimpotrivă, cred că numai un astfel de mod de acţiune exclude în final posibilitatea oricăror ingerinţe, a explicat Corina Corbu.

La prezentarea raportului de activitate al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe anul 2019 au participat preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, preşedintele CSM, Nicoleta Margareta Ţînţ, ministrul interimar al Justiţiei, Cătălin Predoiu, Avocatul Poporului, Renate Weber, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte, Gabriela Scutea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Cornel Briciu, şi preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, Dumitru Viorel Mănescu.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!