Ministrul Sănătății a dat ordin pentru reducerea amalgamului dentar

0

Uniunea Europeană a stabilit noi măsuri privind medicina dentară, iar România trebuie să le aplice obligatoriu. Așadar, țara noastră trebuie să reducă treptat utilizarea amalgamului dentar, elaborat de Colegiul Medicilor Stomatologi.

Decizia de reducere a amalgamului dentar a fost publicată în Monitorul Oficial, prin ordin de ministru. Măsura luată de Uniunea Europeană, încă din 2017, privind mercurul impune statelor membre să pregătească și să publice până la 1 iulie 2019 planuri naţionale de încetare a utilizării amalgamului dentar.

După cum se poate observa, aplicarea regulilor Uniunii Europene s-a făcut cu întârziere la noi. Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor Stomatologi din România a aprobat în 14 iunie 2019 o moţiune, privind reducerea amalgamului dentar.

Se interzice utilizarea amalgamului dentar în tratamentul dinților de lapte, la copii sub 15 ani și la tratarea dinților femeilor însărcinate sau care alăptează, exceptând cazurile când medicul stomatolog consideră utilizarea acestuia strict necesară din motive legate de nevoile medicale specifice ale pacientului.

Reprezentanții legali ai cabinetelor de medicină dentară în care se utilizează amalgam dentar, în care se îndepărtează obturații pe bază de amalgam sau se extrag dinți care conțin astfel de obturații, se asigură că acestea sunt dotate cu separatoare de amalgam care rețin și colectează particulele de amalgam.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România va promova utilizarea în cabinetele dentare a materialelor de calitate fără mercur pentru restaurările dentare, se arată în ordinul de ministru.

Conform ordinului, de la 1 ianuarie 2021, toate separatoarele de amalgam aflate în uz trebuie să furnizeze un nivel de retenție de cel puțin 95% a particulelor de amalgam.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!