Marcel Boloș a anunțat cum vor fi economisiți 6 miliarde de lei

0

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat măsurile luate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Impactul va fi de 6 miliarde de lei și se va proiecta în patru faze. Demnitarul nu a vrut să vorbească despre măsurile fiscale, care circula prin presă, susținând că nu au fost aprobate de Coaliție.

„Primul pas il face statul pentru ceea ce înseamnă partea de reduceri de cheltuieli publice și pentru ceea ce înseamnă utilizarea eficientă a banilor publici. Vorbim de un plan de reducere a cheltuielilor publice, care are două componente majore – prima este cea legată de performanță și cea de-a doua componentă este disciplina financiară în utilizarea banilor publici”, a declarat Marcel Boloș.

Ministrul Finanțelor a continuat și a explicat că „măsurile sunt gândite pe patru paliere – primul – autoritățile centrale și sectorul public, al doilea palier foarte important pentru noi este al companiilor de stat și companiilor de subordonare locală, avem 171 de companii de stat cu o cifră de afaceri de 72 de miliarde de lei și 1.179 de companii de subordonare locală, care au împreună o cifră de afaceri de 17 miliarde de lei, totalul personalului angajat în cele două tipuri de companii este de 250.000 de salariați, care au costuri cheltuieli de personal de 14 miliarde de lei. Acesta este contextul de la care am plecat pentru stabilirea celui de-al doilea palier de măsuri. Al treilea palier – instituțiile publice autonome, agențiile și autoritățile care se găsesc sub controlul Parlamentului, care sunt de notorietate, salariile, care sunt în acele instituții care se spune că sunt autofinanțate. Nu este așa, sunt bunuri și active publice ale României, pe care le utilizează și pentru care trebuie să aibă aceleași reguli de disciplină care sunt în sectorul public. Al patrulea palier – consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor Publice – două directii pe care vom merge. Prima direcție va fi cea legată de întărirea capacității instituționale pentru controlul costurilor și la companiile de subordonare locală, companiile de stat și instituțiile publice autonome. A doua direcție – a indicatorilor de performanță”.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!