Fostul șef SIE a vorbit despre acoperiții din presa românească

0

Silviu Predoiu a vorbit despre implicarea serviciilor secrete în politica românească după 1990. În vârstă de 61 de ani, Predoiu a fost din 2005 până la pensionarea sa în 2019 adjunctul directorului Serviciului de Informații Externe (SIE) sau, altfel spus, șeful operativ al serviciului autohton de spionaj. Acesta a acordat un interviu exclusiv celor de la romania.europalibera.org în care a vorbit și despre acoperiții din presa românească. 

Am intrat într-o unitate SIE prima dată în februarie `90 și eram minoritari, eram câțiva cei noi veniți. Cam într-un an de zile s-a schimbat total imaginea din punct de vedere al personalului. Au plecat foarte mulți, pentru că nu s-au mai regăsit în ideea noului serviciu, care s-a schimbat foarte mult.

Nu cred că a plecat niciunul cu intenția să facă afaceri sau politică. Pe de altă parte, Serviciul își antrenează personalul să lucreze cu oamenii: specialitatea unui ofițer de Informații Externe nu este informația, ci omul. Noi învățăm să cunoaștem omul. Și e nevoie de o anumită abilitate pentru așa ceva. Deci nu a plecat niciunul din Serviciu cu ideea de a intra în politică sau în afaceri, sau în diplomație. Au ajuns acolo pentru că au căutat zone în care se puteau regăsi cu abilitățile pe care le aveau: citirea oamenilor, înțelegerea lor, specularea vulnerabilităților, potențarea punctelor tari. Mi se pare că politica, diplomația, afacerile sunt medii în care te poți regăsi.

Interviul integral îl puteți vedea accesând acest link.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!