Discurs dur al lui Klaus Iohannis în ședința CSM

0

Președintele Klaus Iohannis participă la ședința CSM în care își alege conducerea în anul 2020. Conform legii, șeful statului prezidează această ședință și le-a transmis membrilor CSM că recomandările venite de la Comisia de la Veneția, MCV sau GRECO nu sunt facultative.

Fac un apel către toți membrii CSM să susțineți recomandările Comisiei de la Veneția, MCV și GRECO. Recomandările instituțiilor europene nu sunt facultative, dar nu pot fi aplicate ca atare dacă nu sunt implementate în lege. Aceasta este una dintre cele mai importante căi prin intermediul căreia sistemul judiciar poate contribui la parcursul european al României (…) Participarea largă a cetățenilor ne arată că oamenii reacționează ori de câte ori decidenții se abat de la parcursul european.

Tensiunile interne, orgoliile sau interesele personale trebuie trecute mereu în plan secund atunci când suntem chemați să contribuiți la evoluția decmocratică a statului român. (…)Fără o interiorizare a valorilor Constituției, demcrația și dezvotarea statului nostru vor fi mereu frânate.

Într-un organism precum CSM dezbaterile și divergențele de opinie cu privire la anumite probleme pot afecta imaginea justiției. Însă societatea așteaptă de la cei chemați să garateze independența justiției și să aibă o abdodare matură.

Cred că nu surprind pe nimeni, atât în acest an care a trecut, atât în percepția publică unele dintre decizile luate de CSM au părut contradictorii, iar unele au fost puternic contestate chiar de membrii CSM. Activitatea consiliului are de cele mai multe ori o componentă tehnică. Activitatea consiliului a ridicat semne de întrebare de la modul de exprimare punctelor de verdere, până la modul de stabilire a ședinței.

O reație tensionata în CSM aduce deservicii în primul rând sistemului judiciar, a declarat Klaus Iohannis în ședința CSM.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!