80% dintre persoanele infectate, în ultima săptămână, sunt nevaccinate

0

Pandemia de coronavirus începe să se agraveze, din nou. Tulpina Delta își face simțită prezența, iar potrivit specialiștilor, valul 4 al pandemiei vine peste noi. Conform datelor oficiale, 80% dintre persoanele care s-au infectat cu coronavirus au fost nevaccinate. Coordonatorul Campaniei Naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat cum stau lucrurile.

Am observat în ultimele săptămâni o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri.

Analiza INSP pe ultimele două săptămâni din iulie arată că 81,5% din cazuri sunt la persoane nevaccinate și 92,6% dintre decese la persoane nevaccinate.

Se constată o creștere a numărului persoanelor care sunt tinere, din grupa 40 de ani, mult mai accelerată comparativ cu cele peste 40 de ani. Există o tendință de scădere a mediei de vârstă la persoanele confirmate, media fiind de 43 de ani, comparativ cu 48 de ani anterior.

La decese, tendința e de scădere a mediei de vârstă, 69 față de 71 în perioada anterioară.

Mesajul nostru e pentru accelerarea și creșterea ritmului de vaccinare pentru că doar așa putem evita decesele și cazurile grave de îmbolnăvire.

În ceea ce privește variante Delta acum, conform raportului INSP, până la 8 august sunt 313 cazuri de infecție cu aceasta, cu 51 mai multe decât săptămâna precedentă, peste 80% la persoanele nevaccinate. În total sunt 19 decese, unul la o persoană cu schemă completă.

Datele din Marea Britanie, Israel, arată că vaccinarea cu schemă completă își menține eficiența la peste 90% pentru prevenirea spitalizării, a formelor grave și a deceselor.

Din cele 53 teste de secventiere în perioada 2 – 8 august, 59 sunt pozitive pentru Delta, ponderea de pozitivare fiind de 96% față de 89 cu o săptămână în urmă. Ponderea cumulată Delta din totalul variantelor a crescut la 15,3% acum.

Vaccinurile disponibile își mențin eficiența față de prevenirea formelor severe, ele reduc semnificativ riscul de deces, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Foto: Digi24.ro

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!