30 de tancuri și 30 de blindate trimise de Rusia catre Serbia au fost confiscate de România

0

Situație tensionată între România și Serbia, după ce țara noastră a blocat, pe Dunăre, un transport de armament rusesc care ar fi trebuit să ajungă la Belgrad. Oficialitățile sârbe spun că ar fi trebuit să primească 30 de tancuri şi 30 de blindate din Rusia, în baza unui contract semnat între Belgrad şi Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe gestionează cu grijă situația.

Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licențe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licența poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiții, între care se numără și aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenței de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entități sau organism din Federația Rusă sau în scopul utilizării în Federația Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acțiunile F. Ruse de destabilizare a situației în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României).

Aceasta condiție nu a fost îndeplinită in situația in atenție, astfel încât o astfel de licența nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competență, se arată în comunicatul MAE

Armamentul trimis de Rusia către Belgrad este cu titlu gratuit.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!