Chipul lui Decebal, cea mai mare sculptură în stâncă din lume

1

Chipul lui Decebal. Cea mai mare sculptură în rocă din lume a fost comandată de omul de afaceri român Iosif Constantin Drăgan și a durat 10 ani, din 1992 până în 2001, pentru ca 12 sculptori să o termine.

Chipul lui Decebal de la Porțile de fier, Orșova, județul Mehedinți, este o sculptură în munte care are o înălțime de 42,9 m și o lățime de 31,6 m. Decebal a fost (87-106), ultimul rege al Daciei, care a luptat împotriva împăraților romani Domițian și Traian pentru păstrarea independenței țării sale, care corespunde astăzi României moderne. Sculptura stabilește recordul mondial de a fi cea mai mare sculptură în rocă a lumii pe malul unui râu, potrivit World Record Academy.

Creația a fost realizată între 1994 și 2004, pe un afluent stâncos pe Dunăre, la Porțile de Fier, care formează granița dintre România și Serbia. Este situat în apropierea orașului Orșova.

Potrivit informațiilor oficiale, sculptorul italian Mario Galeotti a evaluat locația și a realizat un model inițial. Primii șase ani au implicat dinamitarea stâncii în forma de bază, iar ceilalți patru ani au fost dedicați creației efective.

Sculptura a fost amplasată vizavi de o placă memorială străveche, realizată în stânca de pe partea sârbă. Placa, cunoscută sub numele de Tabula Traiana, aduce aminte de finalizarea drumului militar al lui Traian de-a lungul Dunării și, astfel, comemorează înfrângerea lui Decebal de către Traian în 105 și absorbția regatului dac în Imperiul Roman.

Așadar, chipul lui Decebal este cea mai mare sculptură în rocă, a lumii, pe malul unui râu.

În comparație cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore, a căror realizare a durat 14 ani (1927-1941) și au lucrat peste 300 de sculptori alpini, imaginea regelui Decebal a fost obținută în 10 ani și au lucrat 12 persoane. la realizarea ei.

Construcția chipului lui Decebal

Execuția acestei lucrări a fost realizată sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea, fiind realizată în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere.

Munca a început în vara anului 1994, odată cu curățarea copacilor care au împădurit stânca. Apoi au fost curățate rocile. Nu s-a putut folosi utilaje grele, toate instrumentele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 kilograme în spate.

De la baza stâncii până la eșafod, sculpturi au trebuit să urce o jumătate de oră. Se lucra în două schimburi de 6 ore: de la 7.30 la 13.30 și de la 13.30 la 19.30. Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an.

În comparație cu sculpturile realizate pe Muntele Rushmore, a căror realizare a durat 14 ani (1927-1941) și au lucrat peste 300 de sculptori alpini, imaginea regelui Decebal a fost obținută în 10 ani și au lucrat 12 persoane. la realizarea ei.

Citește
1 Comentariu
  1. […] Citiți articolul întreg aici scris de agentul.ro. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Citește mai multe aici!