Ce prevede noua lege a Educației?

0

Ministrul Educației a prezentat, în final, nouă lege a Educației. Proiectul este susținut de Coaliția PSD-PNL-UDMR și va fi pus în aplicare în perioada următoare. „România educată” a fost proiectul la care a lucrat și șeful statului, Klaus Iohannis, devenind în sfârșit realitate după multe negocieri politice și nu numai.

Ce schimbări aduce noua lege a Educației?

Ligia Deca  a anunțat care sunt schimbările în noua lege a Educației care va afecta peste 3 milioane de elevi.

Din cele 422 de măsuri, 75% sunt deja implementate, în curs de implementare sau se crează cadrul legislativ prin aceste două legi.

Examenul de Bacalureat se pliază pe fiecare profil, deci vom avea Bacul tehnologic, pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme, tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea absolvenților pentru societatea viitorului.

Ce avem în plus față de formula de acum este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază. În sesiunile de vară/toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe limngvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar.

Admiterea la liceu. Evaluarea Naţională rămâne în formula de până acum: probe scrise la matematică, limba şi literatura română şi limba maternă pentru cei care urmează gimnaziul în această formă. Se introduce ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani. Dacă liceele doresc să scoată aceste locuri în concurs pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs, liceele pot alege două probe evidenţiate pe profil. De exemplu, pentru chimie, biologie pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea pentru profilul respectiv. Pentru 60 la sută din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40 la sută din locuri rămânând în repartizare computerizată. Din aceste 40 la sută, prioritate pe 10% din dintre acestea vor avea elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie romă. Subiectele sunt standardizate, unice elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare, în conformitate cu programele la nivel gimnazial şi, evident, cu un grad de dificultate adecvat competiţiei, adică mai degrabă pentru selecţie decît pentru forma de examen sumativă pe care o are Evaluarea Naţională în acest moment.

Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă.

Reducerea analfabetismului funcțional – 5 din 10 elevi de 15 ani au competențe matematice sub nivelul minim, 4 din 10 elevi citesc un text și nu pot formula o concluzie.

Vrem să profesionalizăm cariera didactică – profiluri foarte clare de formare.

Creșterea calității formării inițiale.

Liceele pedagogice și universitățile vor forma profesorii de învățământ primar.

Profesia didactică necesită studii superioare.

Se va înființa corpul de mentorat. Vom generaliza masteratul didactic care include 80% practică – cei care se inscrsiu primesc bursă lunară egală cu salariul brut.

La 5 ani, cadrele didactice vor obține credite de formare.

Se înființează un centru național de formare didactică.

Ne dorim educatori și profesori motivați și susținuți.

Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime peste 15 ani.

Se acordă o primă de două salarii de bază la pensionare.

Din 2028, admiterea elevilor în clasa a 5-a la colegiile naționale se va face în baza portofoliului obligatoriu. Ministerul vrea să pună stop claselor cu peste 30 de copii, vizelor de flotant și modei transferului elevilor la cele mai bune școli și prevede, în proiect, ca orele să se desfășoare în cel mult două schimburi, iar numărul elevilor într-o clasă să nu mai depășească 22 la ciclul primar și 26 la gimnaziu, a afirmat ministrul Educației.

Liceele din țară cu cea mai mai mare concurență vor putea organiza propriul concurs de admitere pentru până la 90% din locuri, potrivit proiectului Legii Învățământului Preuniversitar, obținut de Digi24. Modificările ar urma să se aplice din vara anului 2028, pentru copiii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a. Noutatea absolută e că liceele care organizează propriul concurs pot alege ce procent reprezintă nota din Examenul Național media de admitere la liceu. Subiectele vor fi elaborate de structuri ale Ministerului Educației, iar modalitatea de examen va trebui anunțată cu un an înainte.

Citește

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. AcceptăCitește mai multe aici!