
A fost aprobat oficial primul medicament împotriva alopeciei
Vești bune pentru oamenii care suferă de căderea părului, fiindcă Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat primul medicament din istorie pentru persoanele care au forme grave de alopecie.
Baricitinib este primul comprimat administrat pe cale orală ce permite pacienţilor să lupte împotriva acestei afecţiuni, alopecia areata, provocată de o dereglare a sistemului imunitar, care atacă foliculii de păr şi cauzează căderea temporară sau definitivă a podoabei capilare sau a firelor de păr de pe anumite zone ale corpului, putând să declanşeze şi un stres emoţional.
Este crucial ca numărul mare de americani afectaţi de o formă gravă de alopecie să aibă acces la posibilităţi de tratament sigure şi eficiente, a declarat într-un comunicat Kendall Marcus, un oficial din cadrul FDA.
Tratamentul este realizat de compania farmaceutică Eli Lilly şi comercializat sub denumirea de „Olumiant”. Autorizarea acestuia a venit după publicarea rezultatelor a două studii clinice la care au participat în total 1.200 de adulţi afectaţi de forme grave de alopecie. În fiecare dintre cele două studii, participanţii au fost repartizaţi în trei grupe: o treime au primit un placebo, o treime au primit o doză zilnică de 2 mg şi o treime au primit o doză zilnică de 4 mg.
După 36 de săptămâni, aproape 40% dintre pacienţii care au primit doza de 4 mg au beneficiat de o creştere a părului lor în procent de 80%, comparativ cu 23% dintre participanţii care au primit doza de 2 mg şi cu 5% dintre pacienţii care au primit placebo. Aproximativ 45% dintre persoanele cărora le-au fost administrate doze zilnice de 4 mg au constatat că genele şi sprâncenele lor au crescut din nou într-o manieră semnificativă.
Efectele secundare cele mai frecvente sunt infecţii ale căilor respiratorii superioare, dureri de cap, acnee, colesterol crescut şi creşterea concentraţiei unei enzime în organism, denumită creatinkinază. Așadar, cei care suferă de căderea părului au motive de bucurie după foarte mult timp.
Foto: Pexels.com